Forint Portál - A Forint 1946-tól napjainkig!
Forint Portál - A Forint 1946-tól napjainkig!
Mennyit ér egy régi pénz?
A vatera.hu által eladott darabok listáját mutatja meg, így lehet a legjobban következtetni egy darab valós értékére!

FORINT PORTÁL FACEBOOK BEJEGYZÉS

Nem árt tudni ??????

Közzétette: Forint Portál Numizmatika – 2024. március 31., vasárnap

CSOMAGOLT 5 FILLÉRES AMERIKAI SUPER GOLDEN CRISP MÉZES REGGELIS DOBOZBAN

Egy kedves látogatónk küldött a minap egy e-mailt, melyben érdekes dologra irányította rá a figyelmünket. Mégpedig az ARTEX export csomagként elterjedt 5 filléres érmék színes, rajzos csomagolásban időnként fel-fel bukkanó termékre, melyről most kiderült, az igazság.




Amit, biztosan lehetett tudni róla, az az, hogy egy sorozat részeként bukkant fel itt-ott. A sorozatba tartozott: Sierra Leone, India, Dél-Korea, Finnország, Sri Lanka, Törökország, Banglades, Egyiptom, Lengyelország, Brazília, Szomália, Szovjetúnió és persze Magyarország.


Azt is lehetett tudni, hogy két szériában gyártották mert, az első széria silányabb minőség volt a második széria meg laminálva is volt és a nyomdai kivitelezés is szebb volt.



Az első széria darabjai összesen 6 db:






A második széria darabjai összesen 8 db:



A fenti darabok között azért találni két magyar kiadást, mert míg 10-ből 8 db 1970-es 5 filléres érmével volt csomagolva, azért időnként elő-elő bukkant 1964-es 5 filléres érmével csomagolt is!



A képről hiányzik Szomália és Szovjetúnió is, íme egy-egy kép róluk:



A képen látni, hogy egy neilon védi a kemény papírt és az érmét, erre azért volt szükség, hogy ne koszolódjon be a termék, mivel olyan anyag között volt, ami megsérthette volna.


A magyar termékről is van fotóanyagunk, íme:


Az első szériás csomagolás kicsit gyengébb anyagból, papírból készült, sokszor ki is szakadt ezért tértek át később a sokkal erősebb neilon csomagolásra.



Az első szériás csomagolásról íme egy kép:



... és most jön a lényeg!

Amerikában még az 1990-es évek előtt illetve után, az ezer gyerekreggeli közül az egyikbe csomagolták bele, ösztönözve a gyerekeket, hogy kezdjék el a érmegyűjtést. A cél jó volt, láthattunk már számos hazai példát erre, más témakörben is. A Super Golden Crisp gyerek reggeli műzlis dobozba tették először 1989-ben 6 félét, majd 1991-ben újabb 8 félét.




A doboz hátulján látni, hogy van egy igazán ritka darab, természetesen az amerikai változat amelyből csak 180 db-ot csomagoltak a termékekbe. Nem mindegyik dobozban lehetett találni ajándék érmét, mivel összesen 6.200.000 db ajándék készült, amelyből a 180 db-os amerikai változat egy aranyérmével volt csomagolva.




Jó tudni, hogy idővel kiderülhetnek a "mende-mondaként" elterjedt hírekről, információkról az igazság, ezt jól bizonyítja ez a példa is... :))